Aloittelevalle kilpailijalle

KILPAILEMISEN ALOITTAVAN TAITOLUISTELIJAN TIEDOTE

Tähän tiedotteeseen on koottu muutamia hyödyllisiä asioita, jotka kilpailemisen aloittavan luistelijan on hyvä tietää.

Kilpailemisen aloittaminen

R1 ryhmässä tai Taitajat B:ssä luistelija saa ensimmäisen kerran kilpailuohjelman. Valmentaja valitsee musiikin ja ohjelma on yhteisohjelma. Eli samalla ohjelmalla luistelee useampi luistelija.

Valmentajat päättävät milloin luistelija on valmis aloittamaan kilpailemisen ja he ehdottavat kilpailemista luistelijalle sekä keskustelevat asiasta vanhempien kanssa. Tavallisesti kilpaura alkaa oman seuran järjestämistä kilpailuista.

Luistelupassi

Jokaisella STLL:n jäsenseurassa luistelevalla tulee olla joko harrastaja- tai kilpailupassi. Passeihin suositellaan yhdistettäväksi Pohjola Sporttiturva -vakuutus. Mikäli luistelijalla on oma tapaturmavakuutus, on varmistettava että siinä on urheilutapaturmakorvaavuusehto. Luistelupassin ostamalla urheilija tai toimihenkilö sitoutuu noudattamaan Suomen Taitoluisteluliiton kilpailu- ja kurinpitosääntöjä sekä eettistä ohjeistusta. Ensimmäiseen kilpailuun ilmoittautuessa passi tulee olla ”korotettu” kilpailupassiin.

Kilpailujen sarjat

Sarjat jaetaan aluesarjoihin, kansallisiin sarjoihin sekä Suomen mestaruus -sarjoihin (SM-lyhenteellä merkityt sarjat).

Kilpailu-ura alkaa luistelijan iästä riippuen yleensä aluesarjoihin kuuluvista Tintit- tai Taitajat -sarjoista. Tintit-sarjassa on ikäraja, mutta Taitajat-sarjassa ei ole ikärajoja. Taitajat- sarjassa luistelijat jaetaan kalenterivuoden mukaisiin ikäluokkiin tai taitotason mukaisiin sarjoihin (Taitajat axel tai Taitajat ei axel). Suurissa kisoissa voi olla sekä ikäluokka- että taitotasojako. Luistelija voi siis kilpailla vaikka koko kilpauransa ajan Taitajat -sarjassa.

Eteneminen muihin aluesarjoihin, kansallisiin tai SM-tason sarjoihin riippuu luistelijan taitojen kehittymisestä. STLL:n sääntökirjassa on lueteltu ns. elementtivaatimukset sarjoittain: toisin sanoen mitä luistelijan pitäisi osata sarjassa kilpaillessaan. Pidemmälle ehtineiden kilpaluistelijoiden taitoja mitataan STLL:n testijärjestelmän avulla. Testijärjestelmään kuuluu kahdenlaisia testejä: perus- ja elementtitestejä. Tintit ja Taitajat sarjoihin ei tarvitse testejä. Valmentaja kertoo luistelijalle, kun testien suorittaminen alkaa tulla ajankohtaiseksi. Testisuoritukset merkitään luistelijan henkilökohtaiseen testipassiin. Testitilaisuuksia järjestetään omassa seurassa aina tarpeen mukaan.

page2image173072400

Kilpailuihin ilmoittautuminen

Valmentajat käyvät läpi saapuneet kilpailukutsut ja tekevät ehdotukset osallistujista. Ehdotukset lähetetään kilpailijoiden vanhemmille sähköpostilla seuran käyttöön ottaman seuratoimintaan suunnatun My Club toiminnanohjausjärjestelmän kautta. Ehdotuksesta käy ilmi luistelijan sarja, kilpailujen järjestäjä, kilpailujen ajankohta, ilmoittautumismaksu sekä viimeinen vastauspäivä. Liitteenä lähetetään myös seuran saama kilpailukutsu, josta saa lisätietoa kilpailusta. Kaikilla seuroilla on myös nettisivut, josta löytyy tietoa kilpailuista.

Ilmoittautumiset kilpailuihin suoritetaan kiertosystemillä, jolla varmistetaan kaikkien luistelijoiden tasapuolinen pääsy kilpailuihin. Kaikki halukkaat eivät välttämättä mahdu mukaan kaikkiin kilpailuihin. Kilpailuilmoittautumisviestiin pitää vastata myös silloin, kun ei pysty osallistumaan.

Kilpailuun ilmoittautuminen on sitova sen jälkeen, kun ilmoittautuminen järjestävälle seuralla on tehty. Jos luistelija sairastuu, eikä pysty osallistumaan kilpailuihin, on seuralle toimitettava lääkärintodistus.

Kilpailukutsu

Kilpailuehdotuksen mukana tulevaan kilpailukutsuun kannattaa tutustua ja kiinnittää huomiota erityisesti seuraaviin kohtiin:

• Järjestävä seura varaa yleensä oikeuden muuttaa kutsussa kerrottuja sarjoja ilmoittautumisen päätyttyä. Esimerkiksi Taitajat sarjaan ilmoitettu ikäjako saattaa muuttua, jos ilmoittautuneita ei ole tarpeeksi kaikkiin suunniteltuihin sarjoihin.

• Järjestävä seura varaa oikeuden karsia luistelijoita, jos kaikki ilmoittautuneet eivät mahdu mukaan.

• Aikataulu: kutsussa kerrotaan milloin luistelujärjestys arvotaan ja tarkempi kilpailun aikataulu ilmoitetaan.

• Kansainvälisissä kilpailuissa ilmoittautumismaksu on yleensä suurempi kuin kotimaisissa kutsu- kilpailuissa.

Kilpailun aikataulu ja kilpailuihin valmistautuminen

Kutsussa kerrotun aikataulun mukaan seura saa vahvistuksen kilpailuun osallistujista sekä kilpailun aikataulun. Kilpailuvastaava (Jenni Virtanen-Laine) ilmoittaa karsiutuneille luistelijoille karsiutumisesta.

Kilpailujen kustannukset luistelijalle

Kilpailuihin osallistumisen kustannukset luistelijalle koostuvat järjestävän seuran ilmoittautumismaksusta lisättynä oman seuran kilpailumaksuun.

Järjestävä seura laskuttaa osallistuvilta seuroilta ilmoittautumismaksut sekä normaalisti sen lisäksi seuran osuuden tuomarikuluista. Oma seura laskuttaa kilpailuun osallistuvalta luistelijalta kilpailukutsun mukaisen ilmoittautumismaksun sekä kilpailumaksun. Kilpailumaksulla seura kattaa sekä järjestävän seuran laskuttamia tuomarikuluja että oman valmentajan matkakuluja. Järjestävän seuran vahvistama ilmoittautuminen on maksun laskutusperuste. Jotkin seurat perivät myös sairastapauksissa pienen maksun. Tästä asiasta ilmoitetaan kilpailukutsussa. Voimassa olevat ilmoittautumis- ja kilpailumaksut näet seuran nettisivuilta. Lasku kilpailuista tulee normaaliin tapaan sähköpostilla.

Oman seuran järjestämät kilpailut

Tavallisesti järjestämme kahdet kilpailut kaudessa Hyvinkäällä (marraskuu ja helmikuu). Tällä kaudella

järjestämme kolmet omat kilpailut, jos STLL sen meille sallii. Oman seuran järjestämät kilpailut ovat luistelijalle tärkeitä mahdollisuuksia aloittaa kilpaluistelu tutussa hallissa ja ne ovat ainutlaatuisia tapahtumia myös pidempään kisanneille luistelijoille. Seuralle ne ovat yksi tärkeimmistä varainhankintakeinoista. Kilpailujen läpiviemiseen tarvitaan kaikkien kilpailevien luistelijoiden vanhempien apua ja aktiivinen talkoisiin osallistuminen kuuluukin kilpaluistelijan vanhempien toimenkuvaan.

Onnea ja menestystä kilpailuihin!